Rysk Roulette

Rysk Roulette är ett spel baserat på chans och där insatsen är spelarens eget liv. Det såkallade spelet tros ha rötterna från Ryssland, därav namnet Rysk Roulette. Det finns ett flertal variationer på Rysk Roulette, men grundreglerna är alltid densamma.

Den mest kända versionen av Rysk Roulette är när deltagarna i spelet använder sig av en revolver. Revolvern har generellt en cylinder med 6 kammare för kulor. I en av kammarna placeras en kula och cylindern snurras runt för att kulan slumpmässigt skall komma i en position okänt för deltagarna. Därefter turas spelarna om att rikta pistolens mynning på tinningen för att trycka av revolvern. Oddsen för att en kula ska avfyras i en revolver med 6 kammare innehållande en kula är 6-1.

Det är själva snurrandet av cylindern som relateras med snurrande av roulette hjulet på ett traditionellt casino, som gett namnet ”Ryska Roulette”.

Rysk roulette har förekommit i många historier och filmatiseringar världen över. Från Ryssland där spelet tros först ha uppkommit finns historier om officerare i armén som spelat rysk roulette för att bevisa sin tuffhet. Likaså om fångar som tvingats spela spelet för att fångvaktare har haft vadslagning om vilken fånge som först kommer att förlora.

I filmen ”Sommarnattens leende” som kom att bli Ingmar Bergmans stora internationella genombrott, finns en scen där karaktären Greve Carl Magnus Malcom utmanar hans frus älskare med att spela rysk roulette. Greven vinner genom att ha laddat sin revolver med lösa patroner.

Andra filmer där rysk roulette förekommer är ”The Deer Hunter”, ”Léon”, ”Die Hard with a Vengeance”, L.A Confidential, ”The way of the Gun”, ”Starsky and Hutch”, “Live!”.

För er “Heroes” älskare där ute, så kanske ni kommer ihåg avsnittet från säsong 3 avsnitt 6, där Claire tvingas att spela rysk roulette med Meredith och Sandra. Då den onde Doyle som har kraften att styra folk likt marionett dockor tvingar dom till detta spel på liv och död. Som tur är, har Claire odödlighetskrafter som gör att hon inte omkommer när revolvern går av mot henne. Utan hon kan istället rädda dagen genom att överfalla Doyle när han tror att hon är död.

Rysk Roulette förekommer även i videospel såsom Metal Gear Solid 3, Illusion of Gaia, James Bond (The World Is Not Enough). Men i James Bond spelet så spelar man inte rysk roulette med en revolver utan här utspelas spelet med hjälp av blackjack med dödlig utgång.

Comments are closed.