Skillnaden mellan europeisk och amerikansk roulette

Roulette brukar av många beskrivas i termer som ”Kungen av casino” och andra liknande och minst sagt högtravande uttryck. Förklaringen till dessa lyriska beskrivningar av ett spel som i princip består av ett hjul med tillhörande kula samt en spelplan med en hel massa olika fält och siffror på står att finna i spelets historia. Roulette är ett spel som såg dagens ljus för allra första gången någon gång på 1600-talet i Frankrike. Historikerna är som vanligt ganska oense om det exakta datumet för spelets födelse men alla är helt och hållet överens om att äran för att ha uppfunnit roulette bör tillfalla den franske matematikern och vetenskapsmannen Blaise Pascual. Själva ordet roulette är för övrigt franskt och betyder i en direkt översättning till svenska ”litet hjul.” Det hjul som åsyftas är givetvis det så berömda roulettehjulet.

Blaise Pascuals uppfinning blev ganska snabbt ett mycket populärt inslag i de ”finare” människornas umgängeskretsar. Spelet fick faktiskt en sådan enorm framgång att det nådde ända in i det franska kungliga hovets centrala högborg Versailles utanför Paris. Vår egen kung Gustav III – som ju avgudade allt som hade med Frankrike att göra – sägs även ha haft ett roulettebord uppställt på Haga Slott utanför Stockholm där han höll till för det allra mesta. Inte undra på att roulette ganska snabbt fick en brutalt missvisande snobbstämpel över sig.

Det finns idag två sätt att spela roulette. Den ursprungliga rouletten som Pascual uppfann och som senare modifierades av bröderna Francois och Louis Blanc spelas med ett hjul som innehåller en enda liten nolla. Denna variant av roulette brukar kallas för europeisk roulette, eller fransk roulette. På grund av den där lilla nollan så kallas spelet även ibland för Single Zero Roulette. Detta är alltså det europeiska och ursprungliga sättet att spela roulette. Men det finns som sagt ytterligare ett sätt att spela roulette.

Amerikansk roulette har nämligen gått ett steg längre än sin europeiska ”kusin” på så sätt att här finns det ytterligare en nolla med i hjulet. Denna något yngre variant av roulette brukar även kallas för Double Zero Roulette på grund av den där extra lilla nollan som har en förmåga att ställa till det för spelaren. Det är för övrigt ganska lätt att särskilja dessa två sätt att spela roulette på genom att helt enkelt kolla in hur många nollor som finns med i hjulet. En nolla = Europeisk roulette. Två nollor = Amerikansk roulette.

Skillnaden i odds mellan dessa båda varianter ligger alltså i antalet nollor. Det allra smartaste sett från en spelares horisont är givetvis att spela europeisk roulette med tanke på att där finns det bara en nolla som kan krångla till det för dig. Amerikansk roulette med sina dubbla nollor ger dig alltså betydligt sämre odds.

Sammanfattningen av detta blir alltså att du som spelare har allt att vinna på att välja europeisk roulette istället för amerikansk roulette. Skillnaden mellan europeisk roulette och amerikansk roulette ligger alltså i antalet nollor.

This entry was posted in artikel. Bookmark the permalink.

Comments are closed.