Lär dig alla roulette regler

Hej alla glada, välkomna ska ni vara till Roulette.se. I den här sektionen hade vi tänkt prata lite om historien kring reglerna i Roulette. Har ni koll på det? Kanske har ni hört att spelet kommer från Frankrike och att det ska ha sett dagens ljus på 1800-talet, men det är bara officiell wikipedia-information. Vad ni säkert inte har hört är vart ursprunget kommer från? Bra, då kör vi.

Året är 1720 i ”Isle de France” som numera kallas för Mauritius. En 18-årig ung herre vid namn Wilcro Lennyster levde där och som ni kan tro fanns det inte så mycket spännande underhållning på ön. Han började därför fnula på en rolig lek som folk kan satsa pengar på och kom till slut på något som hette turboll. Det var ingen jättehit, men när han sen utvecklade den till turboll med nummer så hände grejer. Turboll med nummer bestod av ett hjul nedstucken i marken och en massa korgar. Man stod 30 meter bort från denna manick och fick ett försök på sig att pricka korgarna. Det var inte mer komplicerat än att man vann om man prickade korgarna. Efter någon vecka av den versionen av turboll så kom Wilcro fram till att reglerna i roulette inte gav nog mycket utdelning. Eller, han ville rättare sagt få bättre utdelning och göra det svårare att vinna samtidigt som chansen till stora vinster ökade.

Nästa steg blev då att han ritade upp vad som såg mer ut som dagens roulettebord, men man la inget på själva bordet utan man var tvungen att träffa rätt rektangel som han ritat ut med en pinne i marken. Den pinnen kan man faktiskt gå och kika på i pinnmuséet i huvudstaden. De nummer som finns idag är 0-36 och så var även fallet på den tiden, rektanglar var uppritade med flera nummer i varje precis som på dagens bord. Problemet var dock bollen, först användes en kackerlacka. Den var visserligen lätt att kasta, men den rackaren kunde ju även gå ifrån rätt ruta när allting bara var uppritat i sanden! Flyttade den sig innan spelaren hann fram för att ta upp den igen så blev det ingen vinst.

Om vi spolar fram till 1750 så fanns en rik guvernör i grannbyn där Wilcro bodde (Wilcro bodde i Port Louis och guvernören i fråga reste ända från Quatre Bornes). Han hade hört av fransmännen att det fanns en rolig underhållningsform i Port Louis nämligen. Därför tog han med sig $7.50 (som idag är värt 107 miljoner dollar), köpte upp rättigheterna och gjorde om reglerna lite. Det är dom reglerna vi kör med än idag då Francois och Louis Blanc omvandlade det primitiva spelet till vad som idag är Roulette.

This entry was posted in artikel. Bookmark the permalink.

Comments are closed.